Wat is Rotaract?

Rotaract is de jongerenafdeling van Rotary International. Rotaract komt van ‘Rotary in Action’. Rotaract is gesticht in 1968 en sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie met meer dan 173000 leden in 156 landen. In België zijn we met meer dan 1200 leden verspreid over 45 clubs en 3 districten. RTC Gent Zuid valt onder het district 1620. De clubs staan open voor alle jongeren, jongens en meisjes, kinderen van Rotarians of niet, met een leeftijd van minimum 18 jaar en maximum 30 jaar.

Elke Rotaract club heeft een Rotary peterclub. Hier bij ons is Rotary Gent Zuid de peterclub van Rotaract Gent Zuid. Het grote verschil tussen de Rotary en Rotaract is de manier van aan sociale werking te doen. Waar Rotary sneller enkel financieel gaat helpen zal een Rotaract club sneller, zelf, de handen uit de mouwen steken. Uiteraard helpen we ook financieel maar altijd gaan we, zelf, ook ter plaatse helpen. De samenwerking tussen RTC Gent Zuid en Patrache VZW is daar een perfect voorbeeld van. Hier gaan financiële bijstand en praktische hulp hand in hand!

Tijdens het leven als Rotaracter gaat het om het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten, respect leren hebben voor anderen. Een respect dat stoelt op het erkennen van de waarde van ieder individu. Herkennen van waarde en het waarderen van alle beroepen die zich inzetten om te dienen. Het begrijpen dat er verschillende noden, problemen en opportuniteiten zijn voor het gemeenschapsleven op mondiaal – en lokaal niveau. Initiatieven opzetten voor individuen of groepen die bijdragen tot de solidariteit en (inter)nationale relaties. Maar zich vooral amuseren met leeftijdsgenoten!